Uitverkocht!

Vintage Staffordshire hondjes

15,00

Afmetingen:
Hoogte: 20 cm.
Breedte: 14 cm.

Uitverkocht!

Beschrijving

Twee leuke vintage Staffordshire hondjes ook wel hoerenhondjes genoemd. Bij het zoeken waarom zulke hondjes ook wel hoerenhondjes werden genoemd kwam ik het volgende tegen:

Staffordshire-honden zijn figurines van passende paartjes spaniëlhonden die op wacht staan. Zij waren te vinden in 19e-eeuwse huizen. Ze werden voornamelijk gemaakt in pottenbakkerijen in Staffordshire en men noemde ze ook wel haard spaniëlhonden of (open)haard honden, omdat ze op schoorsteenmantels werden geplaatst.

De spaniël honden, gedecoreerd met een gouden ketting en medaillon, zaten in paren. Ze waren een typisch, Victoriaans bourgeois ornamentaal status-symbool: geen schoorsteenmantel was compleet zonder een paar spaniëls die op wacht stonden. De hondjes werden ook wel in de vensterbank geplaatst. De kwaliteit van de modellen en het verfwerk van de Staffordshire-hondjes varieert. Tegen het einde van de 19e eeuw, nam de populariteit van de figuurtjes toe, terwijl de kwaliteit achteruit ging.

Er werden er duizenden geproduceerd, maar originelen in goede conditie en in het juiste paar zijn tegenwoordig schaars te vinden. De figuurtjes werden tot de jaren 1920 gemaakt en de eerdere modellen waren van betere kwaliteit. Omdat de spaniëls handgeschilderd waren, verschilden alle figuurtjes van elkaar.

Staffordshire-honden uit collectie Zuiderzeemuseum
In Nederland stonden ze in pronkkastjes van veel vissersvrouwen. De mannen brachten ze mee wanneer ze hadden gevist onder de kust van Engeland. Jongens namen ze mee voor hun moeder. De hondjes werden ook wel hoerenhondjes genoemd. Ze zouden in Engeland in de vensterbank van prostituees hebben gestaan.

Bron Wikipedia.